Donald Trump en Recep Tayyip Erdogan zijn even niet zulke goede vrienden.
De Amerikaanse president heeft maandag sancties tegen Turkije aangekondigd als reactie op de Turkse invasie in Syrië. In een verklaring zei Trump dat de tarieven op staalimporten uit Turkije opnieuw worden verhoogd tot 50 procent vanwege de “destabiliserende acties van Turkije in Noordoost-Syrië”.
Verder zal Trump bevelen uitvaardigen waarin sancties tegen huidige en voormalige Turkse functionarissen worden goedgekeurd en onderhandelingen met Turkije over een handelsovereenkomst ter waarde van 100 miljard dollar worden stopgezet.
De sancties zijn onder meer opgelegd aan twee Turkse ministeries en drie ministers. Het gaat om de minister van Defensie Hulusi Akar, de minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu en de minister van Energie Fatih Donmez.
De Verenigde Staten legden Turkije vorig jaar al een staaltarief van 50 procent op vanwege een conflict over een Amerikaanse pastoor, Andrew Brunson. Die werd in Turkije vastgehouden en beschuldigd van spionage. Het tarief werd later weer verlaagd tot 25 procent.
In de verklaring belooft Trump de Turkse economie snel te vernietigen als het land "dit gevaarlijke en destructieve pad" blijft volgen. Trump zegt ook dat Amerikaanse troepen die uit Syrië worden weggehaald, in dat geval opnieuw zullen worden ingezet en in de regio blijven om de situatie te volgen. Een kleine groep in het zuidelijke deel van het land blijft sowieso en zal worden ingezet om "restanten" van terreurorganisatie IS te verstoren.
Later op de dag belde Trump met Erdogan. In dat gesprek heeft de Turkse president beloofd om de stad Kobani in het noordoosten van Syrië niet aan te vallen, zei vicepresident Mike Pence maandag. De Amerikaanse president zou in het gesprek hebben geëist dat Turkije zich terugtrekt uit Syrië.
Blok belt met Turkse collega
Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken heeft maandag zijn Turkse ambtgenoot Mevlüt Çavuşoğlu gebeld om duidelijk te maken dat het kabinet de inval in het noordoosten van Syrië veroordeeld en de operatie moet stoppen.
In het gesprek heeft Blok verder "bijzondere aandacht gevraagd voor de noodzaak tot het bewaken van kampen met IS-strijders", schrijft hij aan de Tweede Kamer. Ook heeft hij Çavuşoğlu gevraagd de humanitaire nood in het gebied aan te pakken.
Het Turkse leger viel het buurland vorige week binnen om Koerdische milities te verdrijven en een bufferzone te creëren. Westerse mogendheden vrezen dat IS opnieuw voet aan de grond krijgt tijdens het Turks-Koerdische strijdgewoel. Zondag ontsnapten bijna achthonderd IS-aanhangers uit een kamp in de buurt van de stad Raqqa. Het kabinet heeft in reactie op de inval besloten geen wapenexport meer naar Turkije toe te staan.